Kedy je najlepšie cvičiť?

žena, ktorá cvičí vonku

Jednou z hlavných otázok, s ktorými sa stretávam je optimálny čas počas dňa, kedy je najlepšie cvičiť. Na túto otázku neexistuje jednoduchá odpoveď, pretože tento fakt záleží od každého z nás individuálne. Každý z nás môže mať svoj denný rytmus nastavený inak, preto je dôležité pri tejto otázke zhodnotiť nastavenie svojho tela. Takisto je dôležité pozrieť sa a zamyslieť sa nad výhodami a nevýhodami, ktoré poskytuje cvičenie ráno a večer. A hlavne potrebujeme brať do úvahy náš časový manažment.

Žena cvičiaca vonku v prírode

Kedy je teda najlepšie cvičiť?

V tomto článku sa pozrieme na pozitíva a negatíva ranného a večerného cvičenia. Na jeho konci by ste mali mať celkovú predstavu, ktorá časť zo dňa bude pre vás najlepšia. Na základe týchto informácii by ste mali mať dostatočné vedomosti na to, aby ste si vedeli kvalitne vybrať najlepšiu možnosť pre vás.

Výhody cvičenia ráno

Veľa ľudí preferuje cvičenie ako prvú vec po zobudení sa. Samozrejme je dôležité, aby ste svoje svaly pred tréningom poriadne zahriali a pomaly sa dostali do rytmu, kedy sa vám bude cvičiť lepšie. Ak sa rozhodnete cvičiť ráno, ďalšiu otázku ktorú si musíte zodpovedať je, či si dáte raňajky pred alebo po tréningu. V tomto prípade neexistuje jednotná rada pre každého a je len na vás, aby ste vyskúšali oba spôsoby a aby ste si vybrali ten, ktorý vám vyhovuje viac. Výskum však ukazuje, že pokiaľ človek vydrží cvičiť ráno na prázdny žalúdok, dokáže spáliť o približne 20 % kalórií viac, ako keby sa pred tréningom najedol.

Jedným zo zásadných zistení je, ako ranný tréning pozitívne vplýva na spánok. Vedci porovnávali ľudí, ktorí cvičia o 07:00 ráno, o 13:00 a následne o 19:00. Výsledky ukázali, že práve prvá skupina, ktorá cvičila o 07:00 ráno mala následne najkvalitnejší nočný spánok.

Najväčšou výhodou pri trénovaní ráno je energia, ktorú vám tréning poskytne na daný deň, a takisto pocit, že fyzicky najťažšiu časť dňa máte za sebou. Tento pocit je na nezaplatenie a motivácia, ktorú vám poskytne sa prenesie aj do ostatných častí dňa. Výhodou tréningu v ranných hodinách je aj menej preplnené fitness centrum.

Okrem iného máte aj hneď ráno pocit, že ste pre seba urobili niečo prospešné a chcete v tomto nastavení pokračovať aj v priebehu celého dňa. Takisto si tú svoju “povinnosť” odmakáte hneď ráno a máte potom celý deň už pokoj a cvičenie nemusíte riešiť, ani kombinovať s povinnosťami, ktoré vás dosť pravdepodobne čakajú doma po práci.

Ranný tréning dokáže mať takisto aj pozitívne účinky na stravovacie návyky. Výskum ukázal, akú silu má ranný tréning v zmene chutí na nezdravé jedlá. Vo výskume sledovali ženy a ako na ich mozog vplýva ranná prechádzka v porovnaní so ženami, ktoré ráno nemali vôbec žiadnu aktivitu. Ženy, ktoré sa ráno išli na 45 minút prejsť boli oveľa menej ovplyvnené obrázkami nezdravých jedál ako tie, ktoré vôbec necvičili.

Nevýhody cvičenia ráno

Jednou z nevýhod cvičenia ráno je potrebná disciplína na to, aby človek vstal o nejaký čas skôr, zbalil si veci a išiel si zacvičiť. Toto je presne ten dôvod, prečo veľa ľudí ráno do fitness centra nechodí. Na druhú stranu ak si zvyknete na takýto level disciplíny, pomôže vám to aj s ostatnými časťami dňa, ktoré si budú vyžadovať disciplínu. Ďalšou z nevýhod môže byť u niektorých ľudí aj menej energie v prípade, že si ráno nedali raňajky a cvičia nalačno.

Výhody cvičenia večer

Pre niektorých ľudí je najlepšie cvičiť večer, pričom takéto cvičenie takisto zahŕňa rôzne benefity, ktoré vám v tréningu pomôžu. Jedná sa napríklad o to, že telo má viacej energie, pretože počas dňa prijalo dostatok živín a kalorii. Cvičenie večer takisto produkuje viac hormónov ako cvičenie ráno, a tento fakt sa týka najmä testosterónu. 

Pokiaľ máte radi, ak to vo fitness centre žije a ste radi medzi ľuďmi, tak večerné cvičenie je pre vás lepšie, pretože je to práve večer kedy do fitness centier chodí najviac ľudí. Večerný tréning je takisto super spôsob, ako ukončiť deň, pretože všetky povinnosti daného dňa sú už za vami a vy sa môžete nerušene sústrediť na tréning a tým pádom si vyprázdniť hlavu pred spánkom.

Ďalším z dobrých dôvodov, prečo cvičiť večer je zvýšená telesná teplota. Na základe tohto výskumu je najvyššia telesná teplota u človeka práve medzi 16:00 a 18:00. Vyššia telesná teplota môže zabezpečiť lepšie a rýchlejšie spaľovanie kalórií. 

Nevýhody cvičenia večer

To, čo pre niektorých môže byť pozitívom pri večernom cvičení je pre niektorých najväčším negatívom. Jedná sa o preplnenosť fitness centier. Keďže večer chodí najviac ľudí cvičiť, môže byť problémové sa dostať k niektorým strojom alebo činkám. Preto sa veľakrát stáva, že sa vám večerné cvičenie môže o pár desiatok minút predĺžiť. 

Najdôležitejšia časť cvičenia

Najdôležitejší faktor pri cvičení je pravidelnosť cvičenia, teda najlepšie výsledky sa dostavia, pokiaľ človek cvičí pravidelne, a je jedno či je to skoro ráno alebo neskoro večer. Tento faktor je tiež potrebné zobrať do úvahy, keď sa rozhodujete, či budete chodiť cvičiť ráno alebo večer. Ktorúkoľvek možnosť si vyberiete, je potrebné, aby ste tento štýl cvičenia dokázali udržať na pravidelnej báze na to, aby ste mohli vidieť dlhodobé výsledky. 

Ďalší, takisto dôležitý faktor je to, či ste skôr ranné vtáča alebo nočná sova. Nemáte problém vydržať dlho hore a ráno si dlhšie pospíte, alebo ste hore už o piatej ráno, ale v posteli maximálne o desiatej večer? Niekedy je toto najlepšia cesta, ako určiť v ktorý čas budete chodiť do fitness centra.

Záver

V tomto článku ste sa dočítali argumenty pre a proti cvičeniu ráno a večer. Na konci je dôležité povedať, že je len na vás kedy budete cvičiť. Najdôležitejšie je, aby ste cvičili pravidelne a dodržiavali vhodnú stravu. Vyberte si či ráno alebo večer, a nebojte sa experimentovať a skúšať iné alternatívy, až pokiaľ prídete na to, čo vám osobne vyhovuje najviac. 

Okrem fyzilogických faktov, zohľadnite aj svoje časové možnosti. Pre niekoho je priam nemožné vstať skôr a ísť cvičiť, lebo pracuje už od 5tej, a pre niekoho je naopak nemožné cvičiť večer, lebo po práci ho čaká domácnosť, 4 deti a povinnosti okolo rodiny. Vytvorte si priestor na cvičenie tak a vtedy, aby ste to dokázali dlhodobo dodržiavať. Buďte takisto pružný, niekedy sa vám podarí ísť ráno, inokedy večer a možno stihnete ráno prvú polovicu tréningu a večeru druhú polovicu, alebo možno nemáte čas na ani jedno a budete musieť zapojiť do toho aj svoju rodinu a robiť aktivity spolu s nimi 🙂 Nech je to akokoľvek, prajem vám veľa trpezlivosti, vytrvalosti a sily. Zvládnete to 🙂


Ak si rozhodnutý alebo rozhodnutá spraviť zmenu vo svojom živote, neváhaj a kontaktuj ma prostredníctvom formuláru nižšie.

    Tento formulár používa na ochranu proti spamu plugin Akismet. Zistite viac o tom, ako sa spracovávajú vaše údaje.


    matúš špirko

    Matúš Špirko je viac ako 15 rokov trénerom zmeny. Mení obéznych ľudí. Mení ich telo, stravu aj myslenie. Je to cesta. Jeho a klienta. Cesta, ktorá je zväčša dlhá a kľukatá. On sám vie presne, aké to je mať nadváhu, pretože si dobrovoľne prešiel týmto bojom. Ako? Pribral neuveriteľných 25 kg a následne ich úspešne zhodil! Tento nevšedný experiment mu umožnil pochopiť, aké to je mať nadváhu a ako sa cítite, keď sa snažíte schudnúť. Aj vďaka tejto skúsenosti dokáže úspešne pomáhať stovkám ľudí dosiahnuť úspešnú premenu svojho tela a života.

    Komentáre

    Pridať komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.