Perfektné výsledky za krátky čas? Takto by mal vyzerať tréning.

Veľmi ma mrzí, keď vidím o koľko výsledkov sa oberajú cvičenci. Viem aký skutočne veľký efekt by mohli získať z každého jedného tréningu, ale žiaľ nerobia to správne.
Chcem, aby čo najviac ľudí dosiahlo výsledky a preto sa s vami rád podelím v tomto článku o to, ako by mala vyzerať štruktúra efektívneho tréningu.

Na tomto obrázku môžete vidieť rozdiel medzi nesprávnou a správnou štruktúrou tréningu.

Pri nesprávnom prístupe jednoducho ľudia vojdu do fitku, prezlečú sa a hneď sa pustia do cvičenia s náradím. Bez akejkoľvek rozcvičky. Prejdú tréningom a potom utekajú rovno do šatne, aby sa mohli prezliecť a odísť domov.

Pri správnom prístupe ma každý tréningu logický sled, alebo ako sa hovorí „hlavu aj pätu“.

Takto by mal vyzerať každý náš tréning:

1. Zahriatie

Zahriatie by malo byť našou prvou prioritou pri každom tréningu. Ak vlastníte auto určite viete, že pokiaľ je vonku chladno, potrebujeme najprv nechať zahriať motor na to, aby sme mohli s autom niekam na cesty od- štartovať. Inak by sa mohlo niečo pokaziť, alebo jednoducho v studenom motore prasknúť.

To isté platí pre naše telo. Potrebujeme svaly najprv zahriať, aby boli pružné. Teplý sval je pružný sval. Studený sval nie je pružný a môže sa skôr natrhnúť, alebo natiahnúť a to nás môže od pohybu odstaviť a tým pádom dosiahneme výsledky oveľa neskôr.

Po psychologickej stránke má zahriatie tiež svoje miesto. Potrebujeme sa na tréning pripraviť aj psychicky. Potrebujeme sa naladiť. Nemôžeme do tréningu skočiť okamžite, bez akejkoľvek myšlienky a prípravy na tréning. Aký to má potom zmysel ? Určite to nemá nič spoločné s kvalitným tréningom. Pri tréningu by sme mali „vypnúť“ všetko ostatné a sústrediť sa len na tréning.

Zahriatím môže byť napríklad beh,alebo poskoky na mieste. Rýchla chôdza, stepper, prípadne zopár cvičení s vlastnou váhou. Čokoľvek čo nám zvýši tepovú frekvenciu, zahreje telo a pri čom sa aspoň mierne spotíme.

2. Rozcvičenie

Rozcvičenie nasleduje po zahriatí. Rozcvičiť by sme si mali vždy celé telo, ale najväčší dôraz klásť práve na partie ktoré ideme v tréningu precvičovať. V tomto videu (pre zobrazenie kliknite TU) uvidíte ako by taká základná rozcvička mohla vyzerať.

Môj youtube kanál s pravidelnými novinkami v oblasti chudnutia, stravy, tréningu a myslenia môžete odoberať kliknutím TU.

3. Konkrétny tréning

Konkrétny tréning by mal tvoriť nejaký šport, alebo posilňovanie určitých partií. Môže to byť aj kardio tréning, alebo skupinový tréning atď.

4. Kardio s postupným spomaľovaním

Po tréningu by vždy mal nasledovať výklus, alebo kardio pri ktorom v závere (aspoň posledných 5min) uberáme na rýchlosti, aby sme dostali tepovú frekvenciu postupne do pokojových hodnôt a pomaly pripravovali telo na regeneráciu. Ako náhle ukončíme tréning bez postupného spomaľovanie, tak naše telo dostáva signál, že tréning pokračuje ďalej a nenaladí sa na regeneráciu. Preto nám potom dlhšie trvá, kým sa z tréningu zotavíme.

Okrem iného nám toto kardio cvičenie zabezpečí aj spálené kalórie navyše, takže spálime viac tuku.

5. Strečing!!!  

Podľa mňa najdôležitejšia časť tréningu, ktrorú robí iba 5% ľudí. Strečing je veľmi dôležitý, pretože svaly, ktoré sme celý čas zaťažovali a napínali, si zaslúžia aj uvoľnenie. Správnou uvoľnovacou technikou je práve strečing. Nemali by sme zabúdať na strečing, lebo po kardiu kde uberáme rýchlosť, naladíme telo na maximálne zotavenie práve strečingom, ktorý je už spôsobom relaxu. A v dnešnej dobe je relax nevyhnutný. Využime čas na tréningu aj na to, aby sme už rovno aj relaxovali. Uvidíte ako príjemne sa po takom tréningu budete cítiť. Budete mať pocit, že môžete lietať. Také silné uvoľnenie dokážete vďaka strečingu zažiť.

Schému strečingu s obrázkami a popisom si stiahnite tu: STREČING COACH OF PEOPLE

Ako ste si mali možnosť všimnúť táto štruktúra tréningu opisuje presne krivku na obrázku, ktorá ma postupný nástup a potom po dosiahnutí vrcholu postupne klesá. Táto krivka presne opisuje intenzitu každej fázy tréningu.

Využite tieto informácie a začnite trénovať skutočne efektívne! 🙂 Vďaka tejto schéme tréningu, budete mať rýchlejší metabolizmus, menej tuku a lepšiu kondíciu.

Ak vás článok zaujal a chceli by ste sa dozvedieť viac o tréningoch, strave, nastavení mysle a motivácii, určite si pozrite moju novú knihu Už žiadne BLA BLA BLA o chudnutí, ktorú je možné kúpiť na stránke Martinusu. 

matúš špirko

Matúš Špirko je viac ako 15 rokov trénerom zmeny. Mení obéznych ľudí. Mení ich telo, stravu aj myslenie. Je to cesta. Jeho a klienta. Cesta, ktorá je zväčša dlhá a kľukatá. On sám vie presne, aké to je mať nadváhu, pretože si dobrovoľne prešiel týmto bojom. Ako? Pribral neuveriteľných 25 kg a následne ich úspešne zhodil! Tento nevšedný experiment mu umožnil pochopiť, aké to je mať nadváhu a ako sa cítite, keď sa snažíte schudnúť. Aj vďaka tejto skúsenosti dokáže úspešne pomáhať stovkám ľudí dosiahnuť úspešnú premenu svojho tela a života.

Komentáre
  1. Katarina Chovančáková píše:

    Pekny den ,

    Poprosim Vas o radu. Syn je obezny ,zacal trenovat s trenerom 4 x do tyzdna plus zmena stravy.
    Mesacne trener stoji 600 eur co neviem dlhodobo financovat. Je trenning pod dohladom 4 x tyzdenne skutocne potrebny?
    Vopred dakujem za odpoved

  2. Matúš Špirko píše:

    Urcite nemusi s trenerom byť až tak často. Ja osobne som s ľuďmi najviac 2x týždenne, plus vo voľnom čase vykonávajú určité aktivity navyše 😉

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.