Čo nás môže naučiť niekoľko mojich najúspešnejších klientov?

Matúš Špirko a klienti

Zmena postavy a celkového zdravia je jednou z najdôležitejších priorít množstva ľudí na planéte. Premena postavy a nadobudnutie, alebo aspoň priblíženie sa k ideálnemu stavu tuku v tele, pomôže človeku nie len s fyzickou stránkou, ale takisto aj s mentálnou.

Výskumy ukazujú, že práve chudnutie, respektíve nabratie svalovej hmoty a chudnutie z tukovej zásoby je jedným z najdôležitejších faktorov pri celkovom šťastí a znížení depresívnych stavov. 

Ako osobný tréner som mal tú možnosť spolupracovať s mnohými ľuďmi, ktorí sa rozhodli zmeniť svoj život s premeniť svoje telo k lepšiemu. (Dokonca som si aj sám premenou prešiel a dobrovoľne som pribral a následne schudol 25kg!)

Takýchto klientov bolo cez 1500, pričom sa nám spolu vždy podarilo úspešne zmeniť ich život k lepšiemu. Existuje aj pár klientov, ktorí ma naozaj prekvapili ich odhodlanosťou a na základe nej ich výsledkami. 

Tento článok je zameraný na mojich najúspešnejších klientov, ktorých som doteraz mal a ktorým sa podarilo nadobudnúť úžasné výsledky za pomerne krátky čas. Aké je ich tajomstvo? Aké systémy využívali pri spolupráci so mnou, pri manažovaní svojho času, pri vytváraní disciplíny pri chudnutí a tým pádom dosahovaní skvelých výsledkov?

Jožko, ktorý schudol 20 kilogramov pomocou vybudovania skvelého systému

Jožko mal cieľ schudnúť 20 kilogramov v priebehu 10 mesiacov, no podarilo sa mu tento cieľ dosiahnuť za 3 mesiace aj pár dní. Ako je to možné? Čo môže Jožkova cesta ukázať ostatným a poradiť im v ceste za svojím lepším ja?

Jožko je rodený manažér, ktorý túto prácu vykonáva aj v profesijnom svete. Jeho silné stránky sú plánovanie úloh a jasný časový manažment. Na základe týchto silných stránok si jasne dokázal nastaviť svoj cieľ a premeniť ho na realitu. Presne vedel, čo chce dosiahnuť, vedel aj základy toho, ako to dosiahnuť. Mojou úlohou bolo správne vyladiť a nastaviť kroky, ktoré ho dovedú do cieľa. 

Stanoviť si cieľ nestačí, potrebujete presné a jasné kroky, o ktorých viete, že vás dovedú do cieľa. Tie si naplánujete do jednotlivých dní svojho týždňa a plníte ich. Takto postupne napĺňate svoje veľký sen.

Akékoľvek kroky sme si spolu stanovili pri jeho ceste, Jožko si ich hneď zapísal a naplánoval ich do svojho týdenného kalendára. Toto mu prinieslo hneď niekoľko výhod. Prvou bol fakt, že akonáhle si človek takto zapíše a naplánuje svoje kroky a svoju cestu na týždennej báze, automaticky na to nemusí celý čas myslieť a môže sa spoľahnúť na svoj kalendár. 

Druhou výhodou je kontrola, ktorú človek získa nad daným systémom. Tým, že mal Jožko všetko zapísané, mohol si svoje tréningy, svoj pitný režim a takisto aj stravu naplánovať tak, aby stihol všetko počas unáhleného pracovného týždňa. 

To, čím sa môžeme všetci inšpirovať z Jožkovej premeny je práve systém, ktorý si s mojou pomocou vytvoril a ktorý si naplánoval na týždennej báze. Akonáhle má človek systém jasne zadelený a vie, čo má kedy robiť, je na 50 % v cieli. 

Celý článok o Jožkovej premene, jeho stravovacie návyky, cvičenie a takisto aj podcast je možné nájsť na tejto stránke.

Moja sestra Jana a jej -15 kilogramov na základe otvorenej mysle

Tento klient bol pre mňa výnimočný, pretože sa jednalo o moju sestru. Janke sa podarilo schudnúť až 15 kilogramov. Dlhšie sa snažila schudnúť, no nedarilo sa jej to. Problém však nebol v nedostatočnom pohybe, ale v zjedených kalóriách. Janka poctivo chodila na pravidelné prechádzky, cvičila v posilňovn, alebo domai na základe online cvičebných materiálov, cvičila dokonca aj so svojou rodinou, no bohužiaľ nič určitý čas nezaberalo. Niekde bol problém na ktorom to celé stálo. 

Tak sme sa na to spolu pozreli a zistili sme, že problém bol v strave. Janka si myslela, že strava, respektíve kalórie, ktoré prijíma sú na správnej úrovni. Opak bol však pravdou a zistili sme, že Janka prijíma oveľa viacej kalórii, ako by optimálne mala a tým pádom sa jej metabolizmus nachádzal v kalorickom prebytku.  

Po tomto zistení sme spolu znížili počet prijatých denných kalórií v strave a Janka začala používať kalorické tabuľky, do ktorých si pravidelne zapisovala všetku potravu, ktorú cez deň prijme. Táto jedna zmena jej umožnila schudnúť 15 kilogramov a začať žiť zdravší život. 

Jasné, nebolo to len o jednom nastavení a všetko bolo odrazu tip top. Na mesačnej báze sme stravu menili, upravovali, ale toto bol koreň problému, ktorý sme vyriešili.

Pri chudnutí je naozaj potrebné zaznamenávať si svoje kalórie, respektíve všetku potravu, ktorú človek počas dňa príjme. Iba vtedy dokáže s určitosťou povedať, či je jeho telo v kalorickom deficite a naozaj chudne. Tým, že si Janka nechala poradiť a otvorila svoju myseľ tejto možnosti dokázala schudnúť. 

Celú premenu mojej sestry a spôsob, akým sa pasovala s chudnutím nájdete na tomto linku.  

Svetlanka schudla 60 kilogramov pomocou jej silnej motivácie a vízie

Príbeh Svetlanky je obrovskou motiváciou pre mňa a pre všetkých naokolo. Mala vysokú nadváhu a rozhodla sa sama pre seba niečo zmeniť, začať žiť inak a byť zdravšia. 

V prípade Svetlanky sa mi pracovalo veľmi dobre, pretože sa jedná o jedného z najviac motivovaných ľudí, ktorých som kedy mal možnosť stretnúť. Nerobilo jej problém vstať o 03:00 ráno a ísť na tréning, odcvičiť si a následne pokračovať vo svojom dni bez toho, aby išla znovu spať. 

Najväčší dôvod pre Svetlanku na zmenu jej života bolo určite zdravie, čo sama pri interview odpovedala a takisto aj vízia vyzerať dobre. Častokrát je to práve vízia samých seba o rok, dva neskôr, ktorá nám vie dodať potrebnú motiváciu na to, aby sme so sebou začali niečo robiť a premenili svoj život k lepšiemu.

Nepochybne aj Svetlanke dodala táto vízia potrebnú motiváciu k tomu, aby skoro ráno absolvovala tréningy, aby jedla zdravšie, aby sa viacej hýbala a začala viesť zdravý životný štýl. Inšpirujme sa Svetlankou a dodajme si potrebnú dávku motivácie prostredníctvom vízie budúcnosti, uvidíme, že to má zmysel. 

Pozrite si interview so Svetlankou v Teleráne a prečítajte si jej príbeh chudnutia.

Zuzke sa podarilo schudnúť 30 kilogramov na základe jej bojovnosti a vytrvalosti

Zuzka chcela dlhšie obdobie schudnúť, no nemala dostatok správnych informácií na to, aby sa jej to úspešne podarilo. Skúsila to viackrát, no ani jeden z pokusov sa jej nevydaril. Avšak, Zuzka to nevzdala a spolu sme našli dôvod, prečo sa jej nedarilo schudnúť a kde presne robila chyby. 

Vytrvalosť a ochota nevzdať sa je jednou z úžasných vecí, ktoré na Zuzke obdivujem. Veľa z nás by sa po viacerých neúspešných pokusoch na chudnutie a lepší životný štýl vykašlali. Avšak nie Zuzka, ona si stále chcela ísť za svojou vytúženou budúcnosťou. Prvý mesiac bol zahrievací, kedy sme presne zistili, že dôvod, prečo sa jej celý čas nedarilo úspešne schudnúť bol práve v strave. V skratke, jedla príliš veľa a hýbala sa príliš málo. 

Na základe tejto informácie sme dávky upravili a váha začala klesať. Samozrejme, nešlo to lineárne a boli aj ťažšie obdobia, kedy sme telo museli krátkodobo nastaviť na inak. Avšak vďaka Zuzkinej vytrvalosti a bojovnosti toto všetko dokázala úspešne prekonať a podarilo sa nám zhodiť 30 kilogramov. Nakoniec si Zuzka oblúbila tréningy a páčilo sa jej spaľovať prebytočné kalórie, za čo má môj obdiv. 

Niekedy počas premeny, ale aj celkovo v živote príde obdobie, kedy sa človeku nedarí. Zuzka je príkladom pre všetkých, že je potrebné toto obdobie pretrpieť, dať zo seba to najlepšie a nikdy sa nevzdať. Ak sa človek nevzdá, budú sa diať úžasné veci.

Celý príbeh Zuzky si prečítajte tu.

Jožko a jeho -30 kilogramov aj cez veľkú prekážku, ktorou sa nedal odradiť

Jožko mal veľmi vysokú nadváhu keď sme sa prvýkrát stretli. Hovoril mi, že musí so svojím zdravotným stavom niečo spraviť, pretože takto už dlho nevydrží. To isté mu hovorili aj lekári. Odhadovali mu už len 4 roky života. Rozhodol sa, že do premeny pôjde s mojou pomocou.

Jožko mal veľké odhodlanie reálne zmeniť svoj život k lepšiemu. Chcel schudnúť celkovo až 60 kilogramov. Na začiatku som nevedel, akú intenzitu tréningu a celkovo našej spolupráce Jožko zvládne. Počas mojich 15 rokov, ktoré sa venujem trénerstvu mi cez ruky prešlo veľa ľudí, a každý je trochu iný. Niektorí sú odhodlaní a podajú 100 % výkon, niektorí sú odhodlaní ale nedokážu tento plameň odhodlanosti udržať dlhodobo. Spočiatku som nevedel, kam Jožka zaradiť, pretože sa trápil so zdravotnými problémami, ale musím povedať, že ma veľmi príjemne prekvapil. 

Spočiatku sme upravili stravu, minimalizovali nezdravé jedlo, zlepšili pitný režim a pridali tréningy 4-6 krát týždenne. Všetko išlo ako po masle a Jožko zhadzoval kilá velmi rýchlo. Jedného dňa mi však zavolal a povedal mi, že si zlomil dolnú končatinu a nemôže dalej pokračovať. Zasmial som sa a následne som mu vysvetlil, že dokážeme tréning upraviť tak, aby mohol cvičiť aj s dlahou, z čoho sa veľmi potešil.

Jožko cvičil a naďalej chudol aj so zlomenou nohou, čo bola pre mňa obrovská radosť a pre ostatných obrovská inšpirácia. Nedal sa odradiť a zastaviť zlými okolnosťami ale využil ich vo svoj prospech. S dlahou sa Jožkovi darilo chudnúť ešte rýchlejšie ako bez nej. 

Môžete si pozrieť prvú polovicu Jožkovej premeny alebo si prečítajte celý článok, kde píšem celý Jožkov príbeh. 

Diana, jej -30 kilogramov a ochota robiť veci navyše

Hneď pri prvom tréningu mi Diana povedala, že chce zhodiť 30 kilogramov, čo ma veľmi prekvapilo, pretože sa mi to zdalo veľa. Nemal som pocit, že potrebuje zhodiť až toľko. Jej motivácia však bola obrovská a preto som s ňou začal spoluprácu.

Hneď pri prvom tréningu som videl, že jej nadváha robí problém pri behu ale aj pri bežných denných činnostiach. To som však ešte nevedel, že sa v minulosti venovala športovým činnostiam a športového ducha mala v sebe. Toto bol aj dôvod, prečo si Dianka dávala aj vlastné tréningy mimo našich spoločných. Tieto tréningy boli napríklad bicyklovanie, rýchla chôdza, behanie alebo prechádzky vo voľnom čase.

Toto je presne to, čo delí úspešných od menej úspešných. Úspešný je ten, ktorý je ochotný robiť stále niečo naviac, niečo navyše od bežných vecí, a to je presne dôvod Dianinho úspešného schudnutia.

Celý článok o Dianke si môžete prečítať na tomto linku.

Záver

Počas mojich 15 rokov kariéry osobného fitness trénera som mal tú možnosť trénovať vyše 1500 ľudí. Každý z nich mal určitú vlastnosť, ktorá stála za jeho úspechom alebo neúspechom. V tomto článku sme sa pozreli na šesť klientov, ktorí sú jední z najúspešnejších čo sa týka ich premien a na jednu vec, ktorou sa môžeme všetci inšpirovať pri dosahovaní výsledkov, či už v premene alebo v inej životnej sfére. Verím, že tieto úspešné príbehy poslúžia ako motivácia a inšpirácia pre všetkých, ktorí sa snažia urobiť vo svojom živote veľkú zmenu.


Ak si rozhodnutý alebo rozhodnutá spraviť zmenu vo svojom živote, neváhaj a kontaktuj ma prostredníctvom formuláru nižšie.

    Tento formulár používa na ochranu proti spamu plugin Akismet. Zistite viac o tom, ako sa spracovávajú vaše údaje.


    matúš špirko

    Matúš Špirko je viac ako 15 rokov trénerom zmeny. Mení obéznych ľudí. Mení ich telo, stravu aj myslenie. Je to cesta. Jeho a klienta. Cesta, ktorá je zväčša dlhá a kľukatá. On sám vie presne, aké to je mať nadváhu, pretože si dobrovoľne prešiel týmto bojom. Ako? Pribral neuveriteľných 25 kg a následne ich úspešne zhodil! Tento nevšedný experiment mu umožnil pochopiť, aké to je mať nadváhu a ako sa cítite, keď sa snažíte schudnúť. Aj vďaka tejto skúsenosti dokáže úspešne pomáhať stovkám ľudí dosiahnuť úspešnú premenu svojho tela a života.

    Komentáre

    Pridať komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.