Príťahy v predklone: Tajomstvo silného chrbta

príťahy v predklone

Chrbát je jednou z najdôležitejších svalových partií každého správneho tréningového plánu. Svaly, ktoré sa zapájajú pri cvičení chrbta nielen že poskytnú správne držanie tela, vytvoria dobre vyzerajúce telo ale takisto sú nevyhnutné pri väčšine bežných úkonov, ktoré človek vykonáva denne.

Dnes existuje veľa cvikov, pomocou ktorých dokáže človek odcvičiť svoje chrbtové svaly, no niektoré sú oveľa lepšie ako iné. Pri cvičení chrbta, ako aj pri iných partiách platí pravidlo, že najlepšie je, pokiaľ sa človek drží základných cvikov, ktoré sú rokmi overené a poskytnú dostatočné výsledky.

K najlepším cvikom na chrbát nepochybne patria cviky, ktoré zapájajú viac svalových partií naraz. Týmto cvikom hovoríme aj komplexné cviky, práve kvôli tomu, že ich cvičením nikdy nezapájame len jednu partiu, ale viacero. K jedným z najlepších komplexných cvikov sa nepochybne radia aj príťahy v predklone. 

Tento cvik patrí k pokročilejším metódam posilňovania chrbta – čo neznamená, že nie je vhodný pre úplných začiatočníkov, ale znamená to, že by si človek mal dať väčší pozor na správne dodržiavanie techniky tohto cviku.

Aké svaly sa týmto cvikom zapájajú a prečo je tak dobrý?

Jednou z najväčších výhod tohto cviku je fakt, že jeho cvičením je možné zapojiť viacero veľkých svalových partií naraz. Pri cvičení zapájate najmä chrbtové svaly, trapézy, zadné svaly ramien, svaly blízko chrbtice, z časti aj brušné svaly a takisto aj biceps.

Ako som písal vyššie, osobne tento cvik radím medzi pokročilejšie cviky. Každý môže tento cvik vyskúšať a môže z neho benefitovať, avšak je naozaj dôležité, aby si človek dal veľký pozor na dodržanie správnej techniky.

Ako správne cvik vykonať?

  • Zoberte si veľkú olympijskú tyč a pevne ju chopte obomi rukami. Postavte sa tak, aby boli vaše chodidlá na šírku vašich ramien. 
  • Pomaly začnite túto veľkú činku spúšťať k svojim kolenám, pričom sa snažte držať chrbát vždy vystretý. Telo sa automaticky nahne smerom dopredu.
  • Keď máte činku na úrovni svojích kolien, ste mierne prehnutý a celý chrbát máte vystretý, pomaly začnite činku priťahovať ku spodnej časti vašej hrude. Dbajte na to, aby ste činku priťahovali iba rukami a zapájali do tohto ťahu chrbát, ostatné časti tela sa vôbec nehýbu. Keď ste činku pritiahli ku spodnej časti vášho hrudníka, pomaly ju zasa pustite smerom ku kolenám do začiatočnej pozície. Toto sa ráta ako jedno opakovanie.
  • Najlepšie je začať s 3 sériami po 6-8 opakovaní. Váha, ktorú si na činku dáte záleží od vás, no je dobré, aby ste nesiahali na dno svojích síl. Vždy je prvoradá technika, a až keď je tá správna, odporúčam pridávať na váhe.

Zdroj: BBA

Záver

Príťahy v predklone sú jedným z najlepších cvikov na chrbát. V tomto článku sme sa spoločne pozreli na to, čo tento cvik robí takým skvelým a prečo by si ho aj ty mal zaradiť do svojho tréningu. 

Je potrebné znovu podotknúť, že správna technika je to najdôležitejšie pri vykonávaní tohto cviku.


Ak si rozhodnutý alebo rozhodnutá spraviť zmenu vo svojom živote, neváhaj a kontaktuj ma prostredníctvom formuláru nižšie.

    Tento formulár používa na ochranu proti spamu plugin Akismet. Zistite viac o tom, ako sa spracovávajú vaše údaje.


    matúš špirko

    Matúš Špirko je viac ako 15 rokov trénerom zmeny. Mení obéznych ľudí. Mení ich telo, stravu aj myslenie. Je to cesta. Jeho a klienta. Cesta, ktorá je zväčša dlhá a kľukatá. On sám vie presne, aké to je mať nadváhu, pretože si dobrovoľne prešiel týmto bojom. Ako? Pribral neuveriteľných 25 kg a následne ich úspešne zhodil! Tento nevšedný experiment mu umožnil pochopiť, aké to je mať nadváhu a ako sa cítite, keď sa snažíte schudnúť. Aj vďaka tejto skúsenosti dokáže úspešne pomáhať stovkám ľudí dosiahnuť úspešnú premenu svojho tela a života.

    Komentáre

    Pridať komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.