21 princípov úspechu v chudnutí- 2.časť

V prvej časti článku sme si predstavili 21 princípov chudnutia, ktoré nám pomôžu zhodiť nadbytočné kilogramy a vybudovať postavu naších snov. Dnes si detailnejšie rozoberieme ako tieto princípy vyzerajú v praxi a čo to znamená denné každý princíp praktizovať.

  1. Zavedenie si stravovacieho denníka.
    Začnite si zapisovať všetko čo zjete a vypijete. Vďaka tomu uvidíte ako skutočne vyzerá vaša strava, lebo to uvidíte na papieri a uvedomíte si čo všetko do svojho tela vladáte. Svoje stravovanie na základe záznamu, môžete potom prebrať s odborníkom na stravu.
  2. Pohybová aktivita, ktorá nás baví.
    Nájdite si pohybovú aktivitu, ktorá vás skutočne baví a do tréningov sa nebudete musieť nútiť. Čo to znamená? Znamená to viac tréningov a to je viac spálených kalórií, čiže viac zhodených kilogramov.
  3. Viac pohybu, menej jedla.
    Rovnica chudnutia nám hovorí, že by sme mali trochu menej jesť a viac sa hýbať. Stačí ak sa každým jedlom nasýtite tak na 80%. Jedzte vedome a pomaly a uvdíte, že sa vám to podarí. Pridajte aj pohyb ako som písal v bode 2. a začnete chudnúť.
  4. Pozitívne myslenie.
    Chudnutie nie je len o strave a tréningu, ale aj o myslení. Pokiaľ budete veriť, že sa vám podarí schudnúť a budete sa na chudnutie pozerať vždy z tej pozitívnejšej stránky, tak sa úspech dostaví. Na každú situáciu spojenú s chudnutím sa pozerajte z tej lepšej stránky nech sa deje čokoľvek, vždy v danej situácií nájdete aj pozitívum.
  5. Eliminácia stresu.
    Čím viac stresu máte v živote, tým väčšiu stenu pred seba postavíte a nebudete schopný cez túto stenu prejsť ďalej na svojej ceste chudnutia. Urobte všetko pre to, aby ste mali vo svojom živote čo najmenej stresu. Čím menej stresu v živote máme, tým lepšie funguje naše telo a hlavne náš hormonálny systém. Na druhej strane pokiaľ je v našom živote stresu veľa, tak hormonálny systém nefunguje v náš prospech a blokuje nám chudnutie.
  6. Kardio cvičenie.
    Rýchla chôdza, bicyklovanie, plávanie, beh, beh na lyžiach, box, kolektívne športy… všetky tieto aktivity vykonávané pri konštantnej rýchlosti, alebo pri pravidelných zmenách rýchlosti nám pomáhajú spaľovať tuk. Skúste do svojich aktivít zaradiť hlavne tieto aktivity a začnete spaľovať tuk.
  7. Posilňovanie.
    Často počúvam o tom, že chcú ľudia pevnejšiu postavu a rýchlejší metabolizmus. Presne posilňovanie je ten pravý nástroj na to, aby ste mali pevnejšiu postavu a rýchlejší metabolizmus.
  8. Pitný režim.
    Pokiaľ pijeme nedostatok vody, môžeme mať pocit že je naše telo naliate vodou a že vodu zadržiava a tým pádom máme aj na váhe o niekoľko kg navyše. Snažme sa o to, aby sme denne vypili aspoň 3-4dcl na 10kg telesnej váhy.
  9. Vláknina.
    Vláknina je nestráviteľný zdroj sacharidov. Vlákninu nájdeme v celozrnných výrobkoch, ovocí, zelenina. Vláknina nám pomáha dodať pocit sýtosti, stabilizuje krvný cukor a pomáha živiť zdravé baktérie v našich črevách a tým zlepšuje trávenie. Vláknina by nemala chýbať v našej strave ak chceme byť zdravý a chudnúť.
  10. Menej TV.
    Platí pravidlo, že čím viac TV pozeráme, tým menej aktívny sme a tým viac jeme. Stačí, že si všimneme koľko reklám na sladkosti, fast foody a podobne v TV vidíme. Tieto reklamy nás podnecujú v chuti a štartujú proces trávenia a hladu. Potom je jasné, že čím viac TV pozeráme, tým viac potravín konzumujeme a na to všetko sme aj oveľa menej aktívny, lebo pri TV sedíme, alebo ležíme na gauči.
  11. Relax.
    Ako som už spomínal, čím menej stresu v živote máme, tým lepšie prostredie vytvárame pre náš organizmus na to, aby fungoval tak ako má. Preto si nájdime akýkoľvek spôsob relaxu a zaraďme ho do nášho bežného života. Pre niekoho to môže byť prechádzka v prírode, pre iného meditácia, pre niekoho horúci kúpeľ a podobne.
  12. Cieľ.
    Ak chceme v akejkoľvek sfére nášho života, mali by sme presne vedieť čo chceme. Mali by sme mať presný, konkrétny a reálny cieľ. Vytýčme si aj pre chudnutie určitý cieľ a keď ho dosiahneme stanovme si ďalší.
  13. Okolie.
    Obklopujme sa ľuďmi, ktorí nás motivujú, ktorí nás podporujú v tom čo robíme. Vytvorme si prostredie v ktorom trávime najviac času v súlade s našími cieľmi. Príklad: Neskladujme doma potraviny, ktoré by nám mohli hádzať polená pod kolená pri chudnutí.
  14. Motivácia.
    Každého motivuje niečo iné a preto najprv zistime čo motivuje nás a pravidelne sa k tomu vracajme. Mňa osobne motivujú vízie nových cieľov a predstava toho ako som to už dosiahol. Niekoho môžu motivovať motivačné filmy, videá, citáty a podobne.
  15. Otužovanie.
    Otužovanie je jednoduchý princíp pomocou ktorého dobrovoľne vystavíme naše telo chladu. Tým, že telo urobí všetko pre to, aby telo opäť zahrialo vydá energiu navyše a to pre nás znamená ďalšie spálené kalórie navyše. Nezabudnite, pri otužovaní treba postupovať postupne a opatrne. Nevystavujte sa extrému pokiaľ v tom nemáte žiadne skúsenosti.
  16. Meranie porcií.
    Nestačí konzumovať zdravé potraviny, ak by sme to s nimi preháňali aj z toho dokážeme pribrať. Je dôležité vedieť aj koľko máme jesť, aby sme chudli. V tejto krátkej knihe zdarma (kliknite TU) nájdete návod ako si merať porcie.
  17. Doplnky výživy.
    Dokonca aj doplnky výživy nám môžu byť nápomocné pri spaľovaní tuku. Napríklad v takom úvode chudnutia kedy naša strava nie je kvalitná môžeme využiť vitamíny, minerály na to, aby sme doplnili chýbajúce vitamíny a minerály aby všetky procesy v tele fungovali tak ako majú a aby sme chudli. Ďalej môžeme využiť omega-3 rybí olej, ktorý nám pomôže spaľovať tuk a je to aj výživa pre mozog preto nám pomôže udržať motiváciu na vyššej úrovni dlhodobo.
  18. Kvalitný spánok.
    Čím vyššia je kvalita spánku, tým lepší nasledujúci deň vieme prežiť bez chuti na sladké, bez nervozity, nespokojnosti. Spať by sme mali 7-9h a kvalitu zvýšime napríklad tým, že budeme spať vo vyvetranej miestonosti, bez elektroniky, v čo najväčšej tme.
  19. Príprava a plánovanie.
    Jedlá a tréningy by sme si mali do predu pripravovať a plánovať. Nemali by vznikať situácie, ktoré nás prekvapia a odklonia od nášho cieľa. Buďme dôslednejší, majme vždy do predu nakúpené potraviny a pripravme si ich vždy aspoň deň do predu na nasledujúci deň. To isté platí pre tréningy. Do predu si určme kedy a ako budeme trénovať. Dajme aj pohybu aj strave určitú prioritu a myslime do predu.
  20. Zelený, alebo čierny čaj.
    Prirodzeným spaľovačom je zelený aj čierny čaj. Obsahujú kofeín a pomáhajú nám spaľovať tuk. Skúsme piť napríklad zelený čaj 2-3 týždne, potom si dať týždeň pauzu a pokračovať v rovnakom intervale, ale s čiernym čajom.
  21. Pravidelné zmeny v tréningu.
    Naše telo je veľmi inteligentné a veľmi rýchlo si zvykne na čokoľvek. Nedajme mu šancu a docieľme to, aby sme neustále dosahovali v chudnutí výsledky. Skúsme zmeniť tréning, alebo pohybovú aktivitu každé 4 týždne.

Ak sa chcete o úspešnom chudnutí dozvedieť viac, môžete si ZDARMA stiahnúť prvú kapitolu mojej knihy Toto Nie je diéta, to je život.

matúš špirko

Matúš Špirko je viac ako 15 rokov trénerom zmeny. Mení obéznych ľudí. Mení ich telo, stravu aj myslenie. Je to cesta. Jeho a klienta. Cesta, ktorá je zväčša dlhá a kľukatá. On sám vie presne, aké to je mať nadváhu, pretože si dobrovoľne prešiel týmto bojom. Ako? Pribral neuveriteľných 25 kg a následne ich úspešne zhodil! Tento nevšedný experiment mu umožnil pochopiť, aké to je mať nadváhu a ako sa cítite, keď sa snažíte schudnúť. Aj vďaka tejto skúsenosti dokáže úspešne pomáhať stovkám ľudí dosiahnuť úspešnú premenu svojho tela a života.

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.