Ako sa mám stravovať ak chcem schudnúť ?

Čo prvé by sme mali urobiť pre to, aby sme konečne začali chudnúť, lepšie sa cítili a zlepšili náš zdravotný stav ?
Venovať sa kvalitnej strave. Čo znamená konzumovať kvalitné potraviny si vysvetlíme za chvíľku. Ešte predtým je dôležité poznať rozdiel medzi kvalitnou a menej kvalitnou potravinou.

Viete prečo sa zdravé potraviny nazývajú zdravými a nezdravé nezdravými ? Viete aký je medzi nimi rozdiel  ? Viete prečo sa z jedných priberá ťažko a z druhých tak raketovo rýchlo ?

Rozoberme si najdôležitejšie rozdiely.

Kvalitná a zdravá potravina: 

  1. Má vysoký obsah živín
  2. Obsahuje málo cukru
  3. Obsahuje menej tuku (POZOR tuk je dôležitý- nemal by byť vynechaný zo stravy)
  4. Je minimálne priemyselne spracovaná
  5. Obsahuje menej solí
  6. Obsahuje viac vlákniny
  7. Dosiahneme pri nej skôr pocit nasýtenia pri menšom množstve
  8. Obsahuje málo kalórií

Nekvalitná a nezdravá potravina:

  1. Má veľmi málo živín
  2. Obsahuje veľa cukru
  3. Obsahuje veľa tuku
  4. Je priemyselne spracovaná
  5. Obsahuje veľa solí
  6. Obsahuje málo, alebo žiadnu vlákninu
  7. Väčšinou potrebujeme zjesť väčšie množstvo, aby sme sa nasýtili
  8. Obsahuje veľa kalórií

Ako máte možnosť vidieť kvalitná a nekvalitná potravina majú množstvo rozdielov, ktoré priamo a intenzívne vplývajú na to ako sa cítime, koľko kalórií, živín príjmeme a ako budeme následne po zjedení reagovať.

Príkladom nekvalitnej potraviny, môže byť napríklad keks. Akonáhle ko skonzumujeme cítime sa fajn, ale len na chvíľku. Táto potravina nás nezasýti a po chvíli máme opäť hlad, takže hľadáme ďalší zdroj. Keďže má tento keks okolo 250kcal tak ak za ním zjeme ďalší, alebo nejakú ďalšiu potravinu, veľmi rýchlo sa dostaneme na vyššie hodnoty a tieto kalórie sa potom ťažko spaľujú. Okrem toho nám keks ani nedodá potrebné živiny pre telo a preto funkcie v tele nemusia fungovať tak ako by mali a spomaľujú tým pádom proces chudnutia.

Na druhej strane sú kvalitné potraviny. Predstavme si taký obed v podobe ryby pripravenej na prírodno, ku ktorej si dáme ako prílohu zemiaky a zeleninový šalát. Z tohto jedla sa poriadne zasýtime a zároveň telu dodáme kopec kvalitných živín (bielkovín, tukov, sacharidov), vitamínov, minerálov. Nie sme po jedle ihneď hladný a nepríjmeme veľa kalórií. Sme spokojní a cítime sa fajn.

Toto sú základné rozdiely, ktoré by sme mali poznať pokiaľ sa chceme pustiť do chudnutia a chceme dosahovať výsledky. Na nasledujúcom obrázku ponúkam aj potravinové zdroje, ktoré by ste mali voliť ak sa chcete pustiť do chudnutia, formovania postavy, zlepšenia zdravotného stavu a podobne.

Ak sa chcete o úspešnom chudnutí dozvedieť viac, môžete si ZDARMA stiahnúť prvú kapitolu mojej knihy Toto Nie je diéta, to je život.

matúš špirko

Matúš Špirko je viac ako 15 rokov trénerom zmeny. Mení obéznych ľudí. Mení ich telo, stravu aj myslenie. Je to cesta. Jeho a klienta. Cesta, ktorá je zväčša dlhá a kľukatá. On sám vie presne, aké to je mať nadváhu, pretože si dobrovoľne prešiel týmto bojom. Ako? Pribral neuveriteľných 25 kg a následne ich úspešne zhodil! Tento nevšedný experiment mu umožnil pochopiť, aké to je mať nadváhu a ako sa cítite, keď sa snažíte schudnúť. Aj vďaka tejto skúsenosti dokáže úspešne pomáhať stovkám ľudí dosiahnuť úspešnú premenu svojho tela a života.

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.