Kedy a koľko mám jesť, aby som chudol/chudla?

Najčastejšia otázka spájaná s chudnutím súvisí práve so stravou. Každý deň sa ma ľudia pýtajú čo, kedy a koľko majú jesť, aby dosiahli výsledky. Čo máte jesť sme si ozrejmili v tomto článku (kliknite TU).
Teraz sa môžme zaoberať tým, kedy a koľko máme jesť, aby naša snaha nevyšla na zmar.

Začnime otázkou kedy mám jesť.
Podľa všeobecných odporúčaní je vhodné jesť každé 3-4h. Čo sa týka počtu jedál do dňa, je to rôzne. Niekomu vyhovuje jesť 6x do dňa, niekomu 5x a niekomu zase 3x. Koľko krát do dňa budete jesť je individuálne a je dôležité si to nastaviť podľa časových možností tak, aby vás to nezaťažovalo a nevytváralo to pre vás zbytočne ďalší stres. Neexistuje však ideálny počet jedál.

Ďalší dôležitý časový parameter je posledné jedlo dňa. Posledné jedlo dňa by ste mali jesť najneskôr 2-3h pred spaním. Kedy a akú večeru zjete je podľa môjho názora najviac dôležité. Pretože práve večera vie extrémne negatívne ovplyvniť kvalitu vášho spánku a tým pádom aj celý nasledujúci deň a celé vaše chudnutie.

Pokiaľ si dáte jedlo neskoro večer, tesne pred spaním a toto jedlo je ešte k tomu ťažké pre spracovanie, čiže zaťaží tráviaci trakt a vy nemôžete pokojne spať, tak je jasné že na druhý deň sa zobudíte nevyspatý, nervózny a je dosť možné, že celý deň budete mať chute na sladké, na fast foody, alebo pochutiny.

Poznám to zo svojej vlastnej skúsenosti, pretože práve na neskorej a nekvalitnej večeri som v minulosti zakladal svoje dobrovoľné priberanie.

Teraz môžeme prejsť na konkrétne množstvá koľko by sme mali jesť. Existuje mnoho spôsobov ako si merať porcie jedál, ale podstatné je aplikovať taký postup, ktorý je najjednoduchší a vieme ho kedykoľvek využiť v prípade, že budeme chcieť.

Najjednoduchším spôsobom je meranie porcií podľa naších rúk. Áno čítate správne. Naše ruky sú nástrojom pre meranie porcií naších jedál a viete čo je na tom nejlepšie ? Ruky máte stále “ po ruke“ 😀 . Nemusíte so sebou nosiť žiadnu váhu ani nič. Čo sa týka veľkosti porcií tak,  každý má inú veľkosť rúk, tzn. každý by mal jesť individuálne porcie jedál. Všetky podrobnosti o meraní porcií rukami sa dozviete v mojej krátke knihe, ktorá je ZDARMA a môžete si ju stiahnúť kliknutím TU.

Zložitejším spôsobom je vedieť presne aké množstvo kalórií a z toho bielkovín, sacharidov, tukov máme prijať a tieto údaje si sledovať. Veľmi dobre slúži na záznam týchto údajov aplikácia kalorické tabuľky. Vieme si do nej zapisovať jedlá, ktoré sme skonzumovali a automaticky nám vypočíta koľko kalórií sme prijali a koľko je z toho sacharidov, bielkovín, tukov, vlákniny, vitamínov, minerálov.

Tento postup je však pre pokročilých a skôr by som ho odporúčal ľuďom, ktorý už majú zaužívané kvalitné stravovanie a nemajú s ním problém, alebo pre ľudí ktorí sa chystajú na súťaž a potrebujú dosiahnuť postavu s extrémne nízkym percentom tuku. Na to, aby ste poznali aké množstvo kalórií potrebujete prijať je vhodné absolvovať konzultáciu s výživovým expertom, alebo trénerom.

Ak sa chcete o úspešnom chudnutí dozvedieť viac, môžete si ZDARMA stiahnúť prvú kapitolu mojej knihy Toto Nie je diéta, to je život.

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.