Ako prežiť sviatky bez zbytočného priberania?

Sviatky zvyknú byť každého postrachom, alebo ideálnou možnosťou pre výhovorku. Väčšina z nás prežije počas sviatkov jednorázové boom v podobe nárastu na váhe. Všetky tie zákusky, tučné jedlá, pochutiny počas návštev. Na všetkých to zanecháva stopu a nevieme si s tým rady. Často sa cez sviatky uvoľníme a upustíme uzdu. No a potom to ide…žial nie k lepšiemu.

Ako to nastaviť tak, aby sme aspoň udržali svoju váhu, alebo aj čo to zhodili.

1. Najedzte sa pred odchodom na návštevu. Nebojte sa neurazíte ich a niečo malé pre chuť si dáte, ale tam to končí.

2. Napečte si vašu klasiku, len použite menej cukru, menej masla, menej smotany a pod. Znížite tak kalórie v daných jedlách a budete menej priberať.

3. Rozhodnite sa jesť menšie porcie, ale doprajte si zo všetkého, avšak menej ako predošlé roky.

4. Upečte, navarte, pripravte menej jedál ako obvykle. Nepotrebujete toľko druhov zákuskov ako na svadbu. Nepotrebujete ani taký objem jedla, ktorý aj tak potom treba nasilu dojedať, aby sa to nevyhodilo.

5. Ak máte pocit, že je všetkého aj tak veľa, tak to rozdajte tým, ktorí to potrebujú viac než vy.

6. Hýbte sa aj počas sviatkov. Voľno a dovolenka neznamená aj voľno od pohybu a vašich tréningov.

7. Zapojte do pohybu aj rodinu. Máte to dva v jednom, budete s nimi a budete sa všetci (napríklad prechádzka) spolu hýbať.

8. Nič neodkladajte na „po sviatkoch“.

9. Dajte si záväzok a nejaký cieľ už teraz. Urobte to naopak ako všetci ostatní.

10. Buďte aktívnejší aj vo svojej mysli ako predošlé roky. Viem voľno a sviatky sú tu pre oddych, ale rozlišujte oddych a lenivosť- pohodlnosť.

Bonusový tip: Nezabudnite ani na alkohol. Ten vám tiež pridáva kalórie, dehydruje organizmus a znižuje hormonálnu činnosť. Skúste si určiť hranice pre tieto sviatky a možno pochopíte, že vaša disciplína je oveľa väčšia ako ste si mysleli.

Viem aké to je čeliť týmto výzvam počas sviatkov. Sám som z bežnej rodiny v ktorej naďalej platia bežné tradície a jedlá, avšak vždy je tu spôsob aspoň niečo urobiť lepšie. Ak splníte aspoň jeden zo spomínaných bodov, už budete lepší ako kedykoľvek predtým :)))

Pokiaľ, ale cítite že sa blíži nový rok a chcete od nového roka chudnúť, cítiť sa lepšie, byť zdravší a zlepšiť kondičku, tak si dajte tento cieľ už teraz a poďte do výzvy v ktorej si viete všetky tieto ciele a sny splniť 🙂

matúš špirko

Matúš Špirko je viac ako 15 rokov trénerom zmeny. Mení obéznych ľudí. Mení ich telo, stravu aj myslenie. Je to cesta. Jeho a klienta. Cesta, ktorá je zväčša dlhá a kľukatá. On sám vie presne, aké to je mať nadváhu, pretože si dobrovoľne prešiel týmto bojom. Ako? Pribral neuveriteľných 25 kg a následne ich úspešne zhodil! Tento nevšedný experiment mu umožnil pochopiť, aké to je mať nadváhu a ako sa cítite, keď sa snažíte schudnúť. Aj vďaka tejto skúsenosti dokáže úspešne pomáhať stovkám ľudí dosiahnuť úspešnú premenu svojho tela a života.

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.