Ako si zvýšiť vďaka premene sebavedomie ?

Nízke sebavedomie je vec, ktorá trápi čoraz viac a viac ľudí, pritom sebavedomie je jedna z najdôležitejších vecí, ktoré človek potrebuje na úspešný život. Či sa jedná o dosiahnutie cieľa v práci, dosiahnutie cieľa v chudnutí alebo sa čisto jedná o súkromný cieľ, sebavedomie na vyššej úrovni dokáže pomôcť prekonať tieto výzvy a dosiahnuť vytúžený cieľ.

Nízke sebavedomie majú vo väčšine prípadov ľudia, ktorí trpia nadváhou, alebo obezitou. Tento stav sebavedomia je možné zvýšiť pomocou rôznych techník. Najdôležitejšie z nich si spolu ukážeme v tomto článku. 

Zvyšovanie sebavedomia je náročná úloha a určite nebude trvať deň, ani týždeň. Je však viac ako jasné, že pokiaľ sa vám podarí zvýšiť si sebavedomie na vyššiu úroveň, všetky oblasti vášho života sa automaticky stanú lepšími. 

Čo je sebavedomie a prečo by sme ho mali mať na zdravej úrovni?

Univerzita v Južnej Floride charakterizuje sebavedomie ako váš postoj ku schopnostiam, ktoré máte. Znamená to, že človek plne akceptuje samého seba, verí si a má určitú úroveň sebadôvery. Človek so správnou úrovňou sebavedomia veľmi dobre pozná svoje silné a svoje slabé stránky. Dokáže si vytýčiť správne ciele, asertívne ich odkomunikovať a neurazí sa objektívnemu kritizovaniu.

Na druhej strane človek s nízkym sebavedomím je plný pochybností o svojich schopnostiach, je viac submisívny a má veľký problém dôverovať ostatným ľuďom. Takýto človek sa môže cítiť, ako keby ho nikto nemiloval a je veľmi senzitívny voči kritike. Najdôležitejší faktor je ale to, že vysoké alebo nízke sebavedomie je veľmi zriedkavo priamy výsledok vašich schopností. Vo väčšine prípadov ide len o to, ako svoje schopnosti vidíte a vnímate vy sami. Takéto zistenie vlastne vypovedá o tom, že svoje sebavedomie ide ľahko zvýšiť, ale aj naopak, ľahko znížiť. 

Nízke sebavedomie je častokrát výsledok zlého detstva, kedy napríklad človek vyrastal v prostredí, ktoré ho nepodporovalo, alebo napríklad bol odlúčený od svojej rodiny v nízkom veku. Takisto to môže byť výsledok zlého zmýšlania samých o sebe, napríklad v prípade, kedy človek častokrát súdi samého seba príliš tvrdo, alebo sa bojí zlyhania. Ľudia s nízkym sebavedomím majú častokrát chybné zmýšlanie o sebe a o svete navôkol. 

Ako je možné zvýšiť svoje sebavedomie?

Existuje viacero spôsob, ako je možné sebavedomie prirodzene zvýšiť. Pokiaľ sa bavíme o zvyšovaní sebavedomia, je potrebné si uvedomiť, že sa jedná o zvýšenie na zdravú, nie nezdravú úroveň. Každý z nás by mal mať zdravú úroveň sebavedomia, ktorá mu pomôže v každej etape života. Nižšie si rozpíšeme zopár tipov, ako je možné toto sebavedomie zvýšiť a čo presne by mal človek robiť, aby dosiahol už spomenuté sebavedomie.

Identifikujte svoje silné a slabé stránky

Jeden z najlepších spôsobov, ako dostať svoje sebavedomie na správnu úroveň je identifikovať svoje silné a slabé stránky. Prvým krokom na to, aby sme vedeli zlepšiť situáciu v našich životoch je poznať miesto, na ktorom sa práve nachádzame. To isté platí aj v prípade, že sa jedná o sebavedomie. Je nutné identifikovať, v čom sme dobrí, v čom nie sme dobrí, čo môžeme zlepšiť a čo zase nie.

Jedným z najlepších spôsobov, ako je tento krok možné dosiahnuť je napísať si list svojich pozitívnych vlastností, schopností a všetkých úspechov, ktoré ste kedy dosiahli. V tomto prípade sa nemusí jednať o veľké úspechy, ale v podstate čokoľvek, čo vám napadne. Pokiaľ je pre vás úspech, že ste sa dnes ráno išli prejsť, napíšte si to. Takisto sa zamyslite, ako vám vaše schopnosti pomohli v minulosti. Ako ste sa vysporiadali s ťažkou situáciou. Pokiaľ sa začnete na svet pozerať očami úspechov, ktoré sa vám podarilo dosiahnuť, automaticky sa to prenesie aj do vášho sebavedomia, ktoré začne zdravo rásť. 

Pre niektorých ľudí je veľmi ťažké ohodnotiť samého seba, respektíve svoje úspechy a silné stránky. Ak je to aj váš prípad, tak by bolo vhodné, pokiaľ sa na tieto veci spýtate blízkej osoby, alebo napríklad kolegu v práci. Je vyššia pravdepodobnosť, že vám práve táto osoba poskytne nezaujatý pohľad na vašu osobu, na všetky úspechy a pozitívne stránky, ktoré máte. Všetky tieto faktory pomôžu pri zvýšení vášho sebavedomia. 

Akonáhle sa začnete na každú výzvu, ktorá stojí pred vami pozerať očami úspechov, ktoré ste v minulosti dosiahli, prakticky neexistuje nič, čo by vás zastavilo a vaše sebavedomie narastie. 

Starajte sa o seba, navonok aj zvnútra

Jeden z najčastejších dôvodov, prečo majú ľudia nízke sebavedomie je fakt, že sa o seba nestarajú tak, ako by mali. Pokiaľ sa človek o seba stará mentálne, fyzicky a emočne tak je na správnej ceste k zvýšeniu svojho sebavedomia. 

Existuje veľa kvalitných rád, ktoré pomôžu človeku dostať sa na správnu cestu starostlivosti o seba. Tu je niekoľko základných rád:

  • Pravidelné cvičenie: CDC, teda americká asociácia na kontrolu a prevenciu chorôb píše, že pravidelné cvičenie je jeden z najlepších spôsobov, ako sa starať o svoje zdravie. Fyzická aktivita zabezpečuje zdravie mozgu, chudnutie, znižuje riziko chorôb, posilňuje kosti a svaly. Neexistuje žiadna lepšia alternatíva na zabezpečenie lepšieho zdravia ako pravidelné cvičenie. Ak ste v cvičení nováčik, najlepšia rada je zabezpečiť si odborníka, ktorý vám vie nastaviť jednotlivé cviky, ich frekvenciu a intenzitu a takisto správne nastaviť aj jedálniček, ktorý je potrebný na dosiahnutie vášho cieľa. 
  • Upravte si jedálniček: Tu platí pravidlo, že ste to, čo jete. Ak chcete, aby ste podávali čo najlepší mentálny aj fyzický výkon, je potrebné tomu upraviť aj váš jedálniček. Jednou z najlepších zmien je začať prijímať viac zeleniny, napríklad dvakrát do dňa, takisto pridať do jedálnička ovocie a dostatok čistej vody. Takisto je dobré znížiť porcie stravy napríklad o 20 %, a dať si pozor na sladkosti.
  • Doprajte si dostatok spánku: Dospelý človek by mal spať aspoň 8 hodín každú noc. Je pochopiteľné, že nie vždy sa to podarí, ale je to jeden z najdôležitejších faktorov, ktoré pomôžu vášmu zdraviu a sebavedomiu. 
  • Nezabudnite na vaše hobby: Jednou z najlepších vecí na zlepšenie vášho sebavedomia je vyhradiť si čas počas dňa na to, aby ste sa mohli venovať svojím koníčkom a hobby. Či sa už jedná o čítanie kníh, kreslenie, alebo čokoľvek iné. Tieto aktivity vám dodajú viac energie a sebavedomia, ktoré sa následne prenesú do ostatných častí dňa.

Nastavte si realistické ciele

Nastavenie si realistických cieľov, na ktoré sa človek musí sústrediť ale zároveň nie sú nemožné je jeden z najlepších spôsobov, ako v sebe človek dokáže vybudovať pozitívne sebavedomie. Ak človek dosiahne tieto vytýčené ciele, automaticky cíti pocit radosti a zadozučinenia. 

Autor Mihaly Csikszentmihalyi opisuje vo svojej knihe Flow presne tento stav, kedy sa človek dostáva do optimálneho stavu akonáhle si nastaví svoje ciele správne. Takisto by sa na túto situáciu mali pozerať všetci ľudia. Tu je zopár rád, ako si správne nastaviť realistické ciele:

  • Najdôležitejšie je stanoviť si cieľ, ktorý sa priamo viaže na vaše hodnoty a záujmy. Toto zabezpečí, že pri dosahovaní týchto cieľov máte oveľa vyššiu pravdepodobnosť vytrvať.
  • Veľký cieľ sa môže zdať nedosiahnuteľný, a práve preto je potrebné rozdeliť ho na menšie časti, pomocou ktorých ho človek dokáže dosiahnuť. Nezabúdajme, konzistencia a vytrvalosť bude vždy lepšia ako intenzita.
  • Na stanovenie cieľov môžeme použiť aj SMART techniku. Jedná sa o špecifické, merateľné, dosiahnuteľné, relevantné a časovo obmedzené ciele. Pokiaľ si určujete ciele, vždy je dobré držať sa tejto techniky a upraviť ich na jej základe.

Nezabúdajte oslavovať malé víťazstvá

Stretávam sa s tým, že ľudia ktorí trpia nadváhou, alebo obezitou majú nízke sebavedomie, ktoré by si chceli zvýšiť. Chcete vedieť jednoduché tajomstvo vďaka, ktorému si budete môcť zvýšiť svoje sebavedomie a cítiť sa tak lepšie ? Celé tajomstvo spočíva v maličkostiach.

Pri spolupráci s klientmi zažívam kopec malých víťazstiev a radostí. Tieto maličké víťazstvá a radosti sú schodíky k sebavedomiu. Predstavte si, že teraz niečo pre seba urobíte. Povedzme, že sa idete prejsť von do prírody, na čerstvý vzduch kde nazbierate novú energiu a prečistíte si hlavu. Ako sa po takej prechádzke cítite ? Určite skvele! Viete prečo ? Pretože ste niečo pre seba urobili.

Svojich klientov stále učím, aby si našli čas pre seba a robili niečo čo im dáva dobrý pocit. Niečo z čoho majú radosť. Niekto rád štrikuje, niekto rád športuje, niekto rád číta atď…

Pokiaľ denne pre seba urobíte aspoň 2-3 maličkosti vaše sebavedomie bude každým dňom narastať o 30%. A teraz si predstavte čo to môže byť za pol roka, za rok, za päť rokov ? Nie je to úžasné ? Pokiaľ sa bavíme o chudnutí, tak by tou maličkosťou mohol byť pohyb, alebo kvalitnejšia strava, relax… Vždy keď sa rozhodnete pre jedlo bohaté napríklad na zeleninu a nie polotovar ako napríklad hranolky, tak budete mať zo seba dobrý pocit a tento dobrý pocit je signálom toho, že ste na seba hrdý a to znamená, že vaše sebavedomie rastie.

Ako sa cítite po tréningu na ktorý sa vám nechcelo ísť a predsa ste išli ? Perfektne! To je jasné! Prekonali ste sa a vtedy vaše sebavedomie narastie aj o 80%. Toto je cesta k vyššiemu sebavedomiu. Nachádzať aktivity, ktoré vám dávajú dobrý pocit a hlavne sa prekonávať a tak si budovať nové, zdravé a silné sebavedomie

Poučte sa z vlastných chýb

Nikto z nás nie je perfektný a všetci robíme chyby. Ako sa ale postavíte k vašim chybám má obrovský vplyv na vaše sebavedomie. Namiesto toho, aby sme boli zdrvení vždy, keď spravíme nejakú chybu by sme mali túto situáciu brať ako príležitosť na poučenie a na zmúdrenie. Z každej takejto situácie existuje niečo pozitívne, čo si môžeme zobrať.

Najdôležitejšie je zistiť, kde sa chyba objavila, resp. čo nefungovalo tak, ako malo. Akonáhle vieme, kde je tento problém, tak by sme sa z chyby mali poučiť, oprášiť sa a pokračovať ďalej v ceste.  Každú takúto chybu by sme mali využiť ako motiváciu na to, aby sme v budúcnosti boli ešte lepší.

Konajte

Všetky tieto rady, tipy a triky na to, ako si vybudovať lepšie sebavedomie sú skvelé, ale ani jedna z nich nebude fungovať, pokiaľ nebudete konať. Činy (link: https://spirkomatus.com/teoriu-poznam-ale-s-praxou-je-to-horsie/) sú základným kameňom na to, aby ste si dokázali, že na to máte a tým pádom zlepšili svoje sebavedomie. 

Ako sa spomína vyššie, tak aj pri činoch platí, že je lepšie začať v malom. Je potrebné svoj veľký cieľ rozdeliť do menších krokov, ktoré môžete vykonať čo najskôr. Akonáhle splníte a vykonáte prvý krok, druhý už pôjde ľahšie, a tretí takisto. Je to najmä vďaka zotrvačnosti, ktorá sa vytvorí a ktorá vám pomôže byť čoraz lepší a lepší.

Ako pomôže premena svojho tela pri sebavedomí?

Premena tela, či už je to vo vašom prípade schudnutie alebo naopak nabratie svalov vám dokonale pomôže zvýšiť vaše sebavedomie. Takáto premena obsahuje všetky vyššie spomenuté kroky, ktoré je potrebné vykonať pre zvýšenie sebavedomia. Okrem toho vám fyzická premena poskytne zlepšenie vášho zdravia, budete cítiť úspech zvládnutej premeny, zvýši sa vám disciplína a ako výsledok tohto všetkého sa zvýši aj vaše sebavedomie. Toto zvýšené sebavedomie sa následne premietne do každej časti vášho života.

matúš špirko

Matúš Špirko je viac ako 15 rokov trénerom zmeny. Mení obéznych ľudí. Mení ich telo, stravu aj myslenie. Je to cesta. Jeho a klienta. Cesta, ktorá je zväčša dlhá a kľukatá. On sám vie presne, aké to je mať nadváhu, pretože si dobrovoľne prešiel týmto bojom. Ako? Pribral neuveriteľných 25 kg a následne ich úspešne zhodil! Tento nevšedný experiment mu umožnil pochopiť, aké to je mať nadváhu a ako sa cítite, keď sa snažíte schudnúť. Aj vďaka tejto skúsenosti dokáže úspešne pomáhať stovkám ľudí dosiahnuť úspešnú premenu svojho tela a života.

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.