5 tipov ako sa po schudnutí / úspešnej premene naďalej udržať vo forme!

Úspešné chudnutie sa nekončí dosiahnutím cieľa, ktorý si vytýčime na začiatku, ešte predtým ako sa do chudnutia pustíme.

Úspešné chudnutie znamená schudnúť, dosiahnuť svoj cieľ chudnutia, ALE!!! Naďalej tento výsledok udržať, čo skutočne môže byť vo veľa prípadoch ešte väčšia výzva ako samotné chudnutie.

Prečo ? Pretože po dosiahnutí cieľa často krát prichádza uspokojenie a poľavenie. Kvôli čomu sa takej deje vysvetlím v nasledujúcich bodoch, ktoré vám poslúžia na to, aby ste to urobili inak ako väčšina a tak dosiahli trvalé výsledky a boli so sebou už navždy spokojní 😊

  • Nový cieľ

Veľa ľudí si v počiatku chudnutia určí cieľ a tento cieľ ich poriadne nakopne. Predstavia si aké to bude keď schudnú xy kg, aké oblečenie si konečne budú môcť obliecť a ako fantasticky sa budú cítiť. Keď sa tam konečne dopracujú, sú v eufórií a zabudnú na to, že sa táto cesta nekončí.

Najväčšou chybou však je, že ich opustí to nadšenie, ktoré mali v počiatku, tá eufória cez ktorú sa vedeli nadchnúť pri pomyslení na svoj vytúžený cieľ a podobne.

A toto je presne ten čas, alebo aj skôr ešte predtým ako sa vám podarí naplniť cieľ, aby ste si stanovili nový cieľ, ktorý vás nadchne, niečo za čím opäť pôjdete a nakopne vás to. Poriadne sa nad tým zamyslite a stanovte si nové ciele, lebo bez nich budete ako bez ducha. Stratíte motor, prídete o energiu a nadšenie.

  • Pravidelná kontrola

Z času na čas sa postaviť na váhu, byť sebakritický a vyžadovať od seba určitý štandard. Mať dohľad nad sebou samým. To sú kroky, ktoré vás udržia nad hladinou a na tejto ceste počas ktorej chcete buď dosahovať ďalšie ciele, alebo aspoň udržať tie nadobudnuté.

Ak stratíte kontrolu nad sebou, tak stratíte aj pojem o tom kde sa nachádzate a nebudete vedieť čo s tým robiť.

Tak ako ste sa kontrolovali počas chudnutia a sledovali akým smerom to ide, taktiež v etape udržiavania je to veľmi dôležité, aby ste vedeli na čom ste a aby ste potom podľa toho konali a bu´d „zamakali“ na sebe ak náhodou váha trochu stúpne.

Medzi tie pravidelné kontroly môže patriť váženie, meranie obvodov tela, meranie výkonov na tréningu, fotenie postavy, avšak s ničím nepreháňať. Robiť to na báze povedzme raz za dva týždne, alebo raz za mesiac.

  • Zotrvanie v nastavenom režime a disciplíne

„Keď prestanete polievať kvety, tak zvädnú!“

Aj keď schudnete, na to aby ste tento výsledok čo i len udržali potrebujete zotrvať v režime. Aké by to bolo keby ste schudli a mali pocit, že už máte „pokoj“ ? Prestali by ste cvičiť a jesť zdravo ? Je nám všetkým jasné čo sa udeje. Telo začne chabnúť, začneme priberať a budeme mať zo seba zlý pocit.

Nič z toho nevedie k ničomu dobrému tak práve preto naďalej „polievajte svoje kvety“, ak ich prestanete polievať, tak zvädnú. A polievať kvety vo vašom prípade znamená naďalej trénovať pravidelne, naďalej sa stravovať kvalitne, tak ako keď ste chudli a prinášalo vám to výsledky.

  • Zmena (spestrenie tréningu a stravy)

Ak ste už v procese dlho, pomôže vám zmena. Aj to môže byť určité nakopnutie a pomoc pri nájdení stratenej motivácie.

Pri dlhodobom zotrvaní v monotónnom režime, vás to môže omrzieť a prestať baviť. Prineste do svojich tréningov a stravy nový život! Skúste aj iné športy, iné cvičenia a taktiež skúste v strave napríklad nové recepty. To všetko vám celý proces oživí a prinesie vám novú energiu.

  • Súťaž

Vynikajúcim nástrojom pre nakopnutie je aj skúsiť nejakú súťaž. Potrebujú to svoje „prečo“ opäť na sebe pracovať a zlepšovať sa. Jedným zo záväzkov môže byť práve súťaž. Je to určitý cieľ, pre ktorý sa fyzicky a psychicky potrebujete pripraviť a tým pádom budete cvičiť a dodržiavať stravu pre tento cieľ. To vás nie len udrží nad vodou, ale dokonca prostredníctvom tohto vyššieho cieľa aj zlepšíte ďalej svoje výsledky v chudnutí, výkonnosti a vo svojom sebavedomí. Dajte si výzvu a choďte do toho!

Komentáre
  1. Marina Britaňáková píše:

    Môžem sa opýtať táto výzva je určená aj pre nás , ktorý sme boli v predchadzajucich výzvach? Je niečim nová, iná ako boli tie dve pred tým.? Ďakujem za odpoveď.Britaňákovä

    • spirkomatus@gmail.com píše:

      Nová výzva sa pripravuje, ale bude dostupná až od januára 2022. Táto výzva je tou, ktorou ste vy osobne už prešli. Je skôr pre nových účastníkov, pre začiatočníkov, ktorí ju ešte nepoznajú 😉

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.