Ako Ivona schudla 15kg vďaka internetu a jej odhodlaniu ?

Iveta schudla 20kg

Milý Matúš,

Na prelome rokov uplynul rok, čo sa začala moja Premena, a keďže značnou mierou si prispel k jej úspechu, rada by som Ti povedala, ako prebiehala a za čo všetko Ti vďačím.

Spoznala som Ťa vďaka novoročnej Fitshaker výzve, kde si mal videá o stravovaní. Boli to prvé videá o stravovaní, aké som bola schopná pozerať a dopozerať, všetky predchádzajúce boli n-u-d-a. Zaujal si ma, našla som Tvoj film Premena a bola som ohromená. To sa fakt našiel niekto, kto dobrovoľne priberie 25 kíl, aby pochopil, čo ľudia s nadváhou zažívajú??

Ako som sledovala Tvoj príbeh priberania, môj údiv stúpal viac a viac: spoznávala som samu seba, pozorovala som, ako sa ti (mne) menia pocity, ako sa ti (mne) čoraz ťažšie hýbe, ako máš (mám) stále menšiu chuť niečo robiť… Videla som, ako sa Ti tá všetka chuť do života a radosť opäť vracajú, keď si chudol. Našťastie som sa v mojom priberaní pomerne skoro zastavila, takže som si ešte všetky tie pocity ľahkosti, radosti, pružnosti pamätala a chcela som ich znova zažívať! A vďaka Tvojmu príbehu som vedela, že sú na dosah ruky.

Tento film bol pre mňa dôležitý ešte v niečom inom. Príbehy dospelých, starších a niekedy aj dosť obéznych ľudí – Tvojich klientov, ktorí sa v ňom ukázali, hovorili jasne o tom, ako Ťa títo ľudia majú radi. Že si sa stal ich partnerom a priateľom, nebol si len nejaký osobný tréner, čo im naseká zostavy, čo majú cvičiť a oni potia krv. Títo ľudia našli odvahu, prekonali ostych a strach a zverili sa do Tvojich rúk. A Ty si ich prebral ako drahocenný poklad, ktorý si niesol nebezpečnou cestou a staral sa o to, aby sa nerozbil. Tento postoj osobného trénera bol pre mňa absolútne nový. To sa naozaj našiel niekto, kto sa na mňa nepozerá ako na jedného z klientov, ktorí tu chvíľu sú a potom už nie? Niekto, kto ma láskavou, chápajúcou podporou vedie krôčik za krôčikom, pomaličky, tak ako ja vládzem a ustojím, všetkými úskaliami zmeny života a Premeny?

Tvoj nenásilný prístup „nestíhaš denne 20 minút cvičiť? Ok, 5 minút by si si mohla nájsť, čo povieš?“ bol pre mňa balzamom. Konečne niekto, kto ma chápe, kto netrvá, že treba pravidelne 3 či lepšie 5x do týždňa pol hodinu cvičiť, nejesť bielu múku, sladkosti atď atď. Niekto, kto mi povie: „Začni raňajkami, tie sa snaž zmeniť, zvykni si na to, zvyšok zatiaľ meniť nemusíš, to príde neskôr.“ Niekto, kto na mňa nevysype všetko hneď a nečaká, že o tri mesiace či pol roka bude hotovo.

Zrazu sa všetky nástrahy cesty rozplynuli. Stačí vždy urobiť malý krôčik – či v cvičení, či v jedle – a postupne pridávať ďalšie. Aby sa všetky zmeny v mojom živote pekne ukotvili a nehrozili, že vydržia len pár týždňov. A toto je tak veľmi dôležité! V tom tkvie celý úspech, akejkoľvek zmeny. Meniť sa postupne, počkať, kým nejakú zmenu naozaj vnútorne prijmem, lebo chcem, nie preto, že mi to pomôže schudnúť.

No a tak sa stalo. Naučil si ma robiť zmeny postupne. Tak, aby sa stali súčasťou môjho života, až tak, že mi budú chýbať, ak ich zo života vyradím. Naučil si ma, že ak neviem niečo spraviť tak, ako by som chcela, vždy nájdem iný spôsob, ako sa čo najviac tomu priblížiť, či v cvičení alebo v jedle. Naučil si ma nebyť na seba príliš prísna.

Veľkým dobrodružstvom bolo pre mňa naučiť sa počuť a počúvať vlastné telo. Aj v jedle aj v cvičení. Cesta jedla bola priamejšia. To som zmenila dosť výrazne. Myslela som si, že ako vegetarián sa stravujem dobre a zdravo. Ako som sa mýlila! Vďaka Tebe som zistila, že jem takmer samé sacharidy (a preto som aj z roka na rok rástla ako buchtička :)), aj to, ako si zostaviť jedálniček, aby bol vyvážený. Biele rožky? Najväčšia pochúťka! Biela ryža? Mňaaaam. Fornetky? Výborný snack, nie? Toho sa mám vzdať? Nemysliteľné. A predsa. Krok za krokom, všetko bez násilia, bez tlaku, za výdatnej pomoci Tvojich videí vo Fitshakeri a v knihe, sa to podarilo. Najskôr prišiel kváskový celozrnný chlieb, čo som si začala piecť (ešte pred coronou :D). Obmedzenie sacharidov mi pomohlo vyradiť rožky a veci z bielej múky. Zanedlho bol tento chlebík už pre mňa len tým jediným možným, ktorý som bola ochotná zjesť – všetky tie z obchodu či pekárne, čo občas ktosi priniesol domov, mi zrazu prestali chutiť. A biele rožky? Keď som si po pol roku dala kúsok do úst, akoby som v nich mala suchý prach… Ani neviem ako a podobne bielu ryžu nahradila natural – neverila som, že niekedy dokážem. Dnes? Biela ryža mi prestala chutiť… Fascinujúce, ako sa mi telo zmenilo. Keksíky a sladkosti ma dnes už vôbec nelákajú. Jednak cukor v krvi je oveľa stabilnejší ako predtým, jednak viem, že by ma zas čakala umelá neprirodzená chuť, aj to, že môjmu telu by sa to nepáčilo. Postupne prišlo úplne samozrejme aj zmenšenie množstva jedla, väčšia rozvaha, kedy, koľko a čo jem. A moje telo je za to veľmi vďačné. Prestala som mať pocit plného veľkého brucha. Veľmi sa teším, že sa mi túto zmenu stravovania podarilo bez problémov a natrvalo zvládnuť 🙂

Cesta cvičenia bola pestrejšia. Prešla som si ročným cyklom, takže už viem, ako sa menia chute, pocity a výkonnosť tela počas rôznych období ročných, pracovných, víkendových, dovolenkových. Viem čo zaberá super a čo je skôr len relax. Našla som si to, čo mi vyhovuje. Začínala som s Fishakerom a bolo to super. Vďaka ich videám som si zvykla na pravidelnosť cvičenia, našla som si svoj rytmus. Keď sme sa streli na kurze v Bratislave, bola tam kočenka, čo chodila do fitka ráno pred prácou. A to sa dá?? Však to by ma zabilo… Nuž, nezabilo 🙂 Dnes vyženiem ráno dcéru von so psom a ja si cvičím, vtedy mám pokoj. A viem, že ak to ráno nedám, s pravdepodobnosťou 90 % to už neskôr neodcvičím…

Na začiatku roka som celý tento proces mojej Premeny začínala s 85 kilami (pri výške 178). Cieľ bol: dať to do leta aspoň na 75, ak dám na 70 bude úžasné a ak sa na váhe objaví magická 69 bude to veľký úspech. Objavila sa 🙂 Dokonca to kleslo až na 68! Podarilo sa do pol roka, v lete som už mala pekných 69 kíl. Za tú dobu som si potvrdila, že hold, bez kardia sa chudnúť nedá. Či ho rada mám alebo nie, v mojom prípade je treba.

Zaujímavé bolo aj obdobie leta. Teplá neznášam dobre, tak to bolo s cvičením slabšie. Po rokoch, kedy som si odopierala plávanie v jazere (lebo dcéra tam nechcela chodiť), som začala hľadať spôsob, ako sa k nemu znova vrátiť. A čuduj sa svete, keď človek chce, spôsob sa zázračne nájde. Bolo to úžasné, milujem plávanie, no zistila som, že jeho jednostrannosť, ak má byť jediným zdrojom kardia, mi nie celkom vyhovuje.

Po istom hľadaní – HIIT či Tabata s Fitshakerom, stacionárny bicykel, beh (niečo predtým nemysliteľné!) – som si našla svoj spôsob kardia, ktorý ma veľmi baví, založené na latino tancoch. Vyskočilo na to mňa na Facebooku. pol roka som to prehliadala, že to je na mňa veľmi divoké, to nechcem a teraz na to nedám dopustiť. Tie pohyby, ktoré pri tom moje telo robí, si veľmi vychutnávam, a telo tiež.

Mám za sebou teda pol roka chudnutia a pol roka udržiavania hmotnosti a nového spôsobu života a už mám istotu, že Premena je zavŕšená. Nastavila som si (a svojej rodine :)) nový spôsob stravovania, ktorý je trvalý, lebo ten starý mi už nechutí. Nastavila som si svoje telo tak, že cvičenie mu robí dobre. Nastavila som si hlavu tak, že vie, že keď sa hýbem, cvičím, robím kardio, zdravo jem, tak sa má celé telo aj duša dobre a že keby som s tým prestala, dobre nebude. A to je pre mňa obrovský úspech. Aj to, že pokračujem ďalej. Schudnúť síce už veľmi nemusím, to už nemám za cieľ, ale nejaké tie faldy sa ešte na mne nájdu, takže stále je čo robiť.

A čo je na to ešte úžasné? Že je na mňa hrdý môj muž (postava „špáratko“). Že je hrdý na to, ako sa mi to podarilo, ako teraz vyzerám, ako som to celé sama dokázala. A že je na mňa hrdá moja 15-ročná dcéra – a získať obdiv tínedžera, nie je nič jednoduché 🙂

Matúš, tak toto bola cesta moje Premeny. Bolo to veľmi zaujímavé, to hľadanie môjho vlastného spôsobu, ako to všetko dosiahnuť. Mnohé som sa na nej naučila. O sebe. O svojom tele. O jedle. O pohybe. O druhých ľuďoch. A vieš čo? Schudnúť vôbec nie je ťažké! Treba sa len pre to rozhodnúť a mať to šťastie mať pri sebe niekoho ako Ty, kto vie ukázať tú správnu cestu 🙂

Tak, teraz vieš, čo sa skrýva za tým jedným slovom, ktoré Ti z hĺbky srdca posielam: ĎAKUJEM!

Pokojne tieto riadky zverejni na svojom webe, písala som to tak, aby to zaujalo aj iných ľudí, snáď sa mi to podarilo 🙂

Všetko dobré Ti prajem. Kráčaš cestou srdca a tá Ťa vždy povedie správnym smerom, smerom, kde nájdeš šťastie, zdravie, radosť, a všetko, čo potrebuješ. Tak nech toho máš hojnosť 🙂

Krásny nový rok,

Ivona

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.